Abecita Konstmuseum

Ett nytt, gammalt museum

Abecita Konstmuseum har förändrats en del det sista. Det som förändrats mest är det du ser, det fysiska. Ommålningar har gjorts och det har köpts nya möbler. Det kan tyckas vara små förändringar men en ny inramning kan göra mycket. Den största förändringen handlar inte om utseendet dock.

Till att börja med så har ytan utökats från att vara två våningsplan till att bli tre, vilket innebär att de nu har över 2000 kvadratmeter att visa verken på. Men den största förändringen, som också är den bästa, är att museet nu kommer att vara öppen för allmänheten.

Museets nypremiär bjuder på tre nya utställningar i toppklass. Bland verken kan du se ett urval av Karin och Lars Halls fotosamlingar, pionjären Richard Hamiltons experimenterande konst och idag, 31 augusti finns Hasse Perssons amerikanska bilder till allmän beskådan. Hasse Persson har bland annat tilldelats H:M Konungens  medalj för konstnärliga insatser som fotograf. Nu ställer han alltså ut sina bilder på Abecita Konstmuseum. Made in U.S.A är de mest intressanta bilderna ur hans långa karriär.

Utställningarna håller världsklass helt enkelt. 

Lite kuriosa

Visste du hur Abecita Konstmuseum föddes? Grundarna till museet, Bengt och Berit Swegmark, hade en massa konst på väggarna hemma. Verken var aldrig tänkta att visa offentligt, men när deras samling blev alldeles för stor för deras hem så öppnade de ett konstmuseum istället.