En hel vecka i Borås (10-16 september)

I september ägnar vi en hel vecka åt ämnen som vi alla borde tänka mer på men inte gör, för att vi inte ”hinner”, inte har råd eller bara inte känner för det. En hållbar hushållning av vår jord. Vi har bara en. Under Kretsloppsveckan i Borås kan du titta på utställningar, gå på föreläsningar och seminarier och inte minst få se hur du kan göra skillnad, du med.

Återvinning

Jag har många gånger hört orden: ”det lilla jag kan göra hjälper ändå inte, så jag bryr mig inte så mycket”. Min mamma sa alltid ”många bäckar små”, och jag måste erkänna att ordspråk och klicheér ibland har en poäng. Vi är i runda slängar sju (7) miljarder människor på denna jord. Säg att vi alla dricker en läsk om dagen. Istället för att slänga burken kan vi panta den. Den enda, lilla burken du har i din hand är inte något speciellt för dig men om sju miljarder människor har en burk att panta så blir det helt plötsligt en hel del. Eller hur? Men det glöms hela tiden bort att vår jord är något vi alla måste hjälpa till att rädda.

Slöseri

Det är inte bara det att vi inte återvinner som vi borde, vi slänger alldeles för mycket och fel saker. Det slängs till exempel mat för enorma summor varje år och det blir bara mer och mer. Det vet jag ju själv, hur ofta vi slänger mat hemma för att vi lagat för mycket. Vi behöver inte ens så mycket mat som vi äter i dagens läge. Vår ras är inte byggd för att äta så mycket som vi gör eller att sitta stilla så mycket som vi gör. I en artikel i Illustrerad Vetenskap för några år sedan hade de gjort en ”arbetsbeskrivning” för en stenåldersmänniska och en för nutidsmänniskan. Skillnaderna i leverne var väldigt tydliga. Till exempel; förr var en människa ute hela dagen och jagade, letade bär och rötter eller fiskade, tvättade och samlade ved med mera. När de skulle hälsa på någon tog det ibland veckor att gå eller åtminstone dagar. Idag går vi ner till bilen, sitter i bilen fram till jobbet, går till vår plats och sitter eller står på samma plats till det är dags att gå ut till bilen och åka hem.

Ekonomi

Jag vet att de dog mycket yngre än vi gör idag eftersom de inte hade mediciner eller rätt kost med mera , men något de inte gjorde var att slösa. De använde alla delar på det djur de dödat, och det som inte kunde användas lades ut i naturen så något annat djur kunde dra nytta av det. De dödade inte mer än vad som var nödvändigt för de hade insikten om att de inte kunde jaga för mycket för då skulle djuren ta slut (helt emot hur vi tänker idag). Visst, vi har mer utvecklade hjärnor än grottmänniskan och bättre kost och vi har mer kunskap men de visste hur livet skulle vara med dess kretslopp och återvinnning. Människan på den tiden hade respekt för naturen och dess resurser. De tog hand om den och när den började visa tecken på att bli trött så flyttade de på sig till ett ställe som inte var trött.

Så kolla in Kretsloppsveckan, jag är övertygad om att det inte behöbver inkräkta på ditt vanliga liv så mycket, att tänka på naturen.