En köksrenovering skapar livskvalitet

Om man bara kan göra om ett enda rum i huset så får köket stor prioritet. För många så är det här hemmets viktigaste rum där man samlas omkring mat och goda samtal. Visst är det så att en köksrenovering skapar livskvalitet men bara om den utförs på rätt sätt. Det finns alltför många berättelser om köksrenoveringar som blev till mardrömsprojekt.

Det här ska du tänka på för att din köksrenovering ska bli så smidig och trevlig som bara möjligt:

  • God planering – Börja alltid med planeringen. Tänk igenom vilka förändringar du vill se innan du ber om en offert från renoveringsföretag. Utan en bra plan så blir det lätt så att kostnaden sticker iväg, och att man upptäcker försent vad man borde ha gjort från start.
  • Budget – Se till att du förstår offerten och vad som ingår. Kommer avfall att transporteras bort, kommer köket att målas om, behöver du montera in belysning själv? Ställ alla viktiga frågor innan du godkänner förslaget och beställer renoveringen.
  • Schema – Hur ser tidsplaneringen ut? Kommer det hela att vara klart inom en rimlig tidsperiod och finns det plats för förseningar? Det här är också något som man bör vara överens med byggaren om innan man drar igång jobbet.
  • Inredning – Ska man satsa på nya möbler samtidigt som man byter ut skåp, armaturer och målar om? Kanske blir det trist att använda sig av samma bord och stolar då resten av köket är splitternytt och jättefint. I vissa fall kanske man kan snygga till möblerna som man har genom att putsa och måla om själv för att spara in på kostnader.

Med en lyckad köksrenovering så får man den där oasen som man drömmer om, men det gäller alltså att tänka på rätt sätt och att planera. Kanske kan man besöka andra kök och köksutställningar för att se hur det känns om man tapetserar med en grön tapet med vita prickar och hur en viss typ av belysning fungerar.

Mer plats

Om det är så att du vill skapa mer plats för umgänge i köket så kan det vara bra att se på olika lösningar i detta syfte. En köksö tar ju plats på golvet men den skapar naturligt utrymme för aktivitet i köket då fler kan stå omkring ön och hjälpas åt med matlagning.

Sedan så är det också så att man kan ge ett intryck av mer plats genom att använda sig av bättre förvaring så att bänkytor och bord blir tomma från sådant som inte måste ligga framme dygnet runt.