Skulpturstaden Borås

pinocchioBorås har de senaste åren fått väldigt mycket uppmärksamhet för sina skulpturer. Den som besöker staden förstår snabbt varför. Antalet skulpturer i stadskärnan är ovanligt många och drar blickarna till sig. Många är skapade av välkända konstnärer som Jim Dine och hans version av Pinocchio, kallad ”Walking to Borås”. Den nio meter höga statyn vid södra änden av Allégatan skapade en häftig debatt innan statyns tillblivelse med efter invigningen i maj 2008 lugnades debatten.

Det senaste konstverket ”House of knowledge” skapat av Jaume Plensa föreställer en ihålig sittande person, sammansatt av av vindlande bokstäver och pryder sin plats utanför Textile Fashion Center.

Andra uppmärksammade statyer är Fredrik Wretmans stora bronsbyst ”Bodhi” som man hittar i Viskan vid Röda Kvarn.  Lilla regnoverallsklädda ”Ute” av Charlotte Gyllenhammar står vid Södra torget och blickar mot Stadsparken. I Stadsparken finns ett flertal statyer, en av de nyaste och många barns favorit är den stora kaninen ”Mate Hunting” av Marianne Lindberg De Geer.

Borås pryds även av flera äldre skulpturer, bland annat ”Folktalaren” utanför Stadshuset, gjord av Sven Lundqvist och den fantastiskt vackra Torgbrunnen av Nils Sjögren, en fontän vars sidor täcks av reliefer som skildrar äldre arbete och liv i Sjuhäradsbygden.